- Càlcul Plusvàlua
PREGUNTES FREQÜENTS:
QUÈ ÉS L'IMPOST SOBRE L'INCREMENT DEL VALOR DELS TERRENYS (PLUSVÀLUA)?
La Plusvàlua és un impost que grava l'increment del valor d'un bé immoble (habitatge, local, solar, etc.) cada vegada que hi ha una transmissió de propietat.
El que grava l'impost és l'increment del valor experimentat des de la data en què es va adquirir la propietat fins a la data en què aquesta es transmet.
Marc legal:
- Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004
- Ordenança Fiscal núm.4
MÈTODES DE CÀLCUL
La recent sentència del Tribunal Constitucional ha derogat la normativa anterior sobre la plusvàlua municipal, pel fet que obligava a pagar aquest impost fins i tot en els casos en què no s'havia produït un augment en el valor de l'immoble. Aquesta fallada ha obligat a una reforma a la normativa que regula aquest tribut, amb l'objectiu que només es gravi la plusvàlua quan realment es produeixi.
Aquests són els mètodes de càlcul:
- Mètode Objectiu: es calcula l'increment de valor sobre el valor cadastral del sòl en el moment de la meritació (mètode utlitzat tradicionalment en el càlcul)
- Mètode Real o directe: es calcula l'increment de valor real per la diferència entre el preu d'adquisició i el preu de transmissió.
QUI HA DE PAGAR LA PLUSVÀLUA?
La persona física o jurídica o l’entitat a què es refereix l’article 35.4 de la Llei 58/2003, General Tributària, que ven la propietat d'un immoble o un terreny, en les transmissions a títol onerós. (compra-vendes)
- La persona física o jurídica o l’entitat a què es refereix l’article 35.4 de la Llei 58/2003, General Tributària, que adquireix la propietat d'un immoble o un terreny, en les transmissions a títol lucratius. (donacions i herències)
Si la persona transmissora o venedora és una persona física no resident a Espanya, aleshores qui està obligat a pagar la plusvàlua és la persona que adquireix l'immoble i/o terreny.
S'HA DE PAGAR LA PLUSVÀLUA SI NO S'HA PRODUÏT UN INCREMENT DE VALOR?
No s’ha de pagar l’impost quan no es produeix un augment del valor del terreny, però cal comunicar la transmissió efectuada, i també adjuntar els títols o l'escriptura de transmissió i adquisició que acreditin que no s’ha produït un increment de valor.
La unitat de Gestió tributària revisarà les dades declarades.
QUIN ÉS EL TERMINI PER FER LA COMUNICACIÓ DE PLUSVÀLUA?
- 30 dies hàbils a partir de la data de transmissió.
- En el cas d'herències, sis mesos a partir de la data de defunció, prorrogables* a un any si es demana per escrit dins dels sis primers mesos.
La pròrroga s'entén concedida si transcorregut un mes des de la petició no hi ha una resolució que la denegui. Abans d’esgotar el termini de la pròrroga, el contribuent ha de presentar l’escriptura d’acceptació de l’herència.
COM PUC PRESENTAR LA COMUNICACIÓ DE LA PLUSVÀLUA?
Presencialment a les Oficines de l'Ajuntament, de dilluns a divendres de 9 a 14h.
- Per internet, a tràmits de la seu electrònica per Sol.licitud Genèrica
En cas que el preu d'adquisició sigui igual o superior al preu de la transmissió, no es produeix el fet imposable d'acord amb el nou redactat del Text Refós de la llei reguladora de les Hisendes Locals.
No obstant això, cal presentar igualment la comunicació de plusvàlua i adjuntar els documents que ho acrediten. (Escriptura actual i escriptura anterior).