Logo Vespella de Gaià

Vespella de Gaià

Tarragonès


Ets a: Portada > Cultura > Llocs d'Interès


Llocs d'interès

 

El Mas d'en Plana

El Mas d'en Plana, és una sòlida construcció rural del segle XVIII, deshabitada, situada a prop del nucli dels Masos de Vespella. En els últims anys s'han vingut realitzant d'obres de consolidació de l'estructura de l'edifici, consistents en canviar o reforçar els sostres i fer de nou totes les cobertes. El conjunt el formen diferents volums simples i importants des del punt de vista del paisatge. El cos principal és una peça tradicional de l'arquitectura rural destacant la simple i eficient disposició dels forats a la façana, amb l'accent en l'accés principal, resolt amb arc de dovelles de mig punt. A la dovella central del portal de punt rodó hi figura la data del 16 de març de 1739. L'interior és ordenat, situant la peça principal a l'eix de l'edifici. La golfa és un element molt important, estant coberta amb una única pendent. Fora del mas hi ha dos elements annexes importants: La Capella i la nau-magatzem.

La Capella , relativament ben conservada, està situada al nord del mas, connectant-se a aquest des del primer pis, malgrat que també té un accés des de l'exterior.

La nau annexa ha estat rehabilitada en la seva totalitat durant els últims anys, sent utilitzada actualment per acollir diversos actes culturals i actuacions musicals, a banda de ser la seu actual de les diverses associacions culturals i esportives del municipi.

El Castell

El Castell romànic estava situat al cim del turó de 191 metres, envoltat per l'església i les cases del poble. Esta documentat des del 1167 però el seu orígen pot ser molt anterior, cap als volts del l'any 1000. La jurisdicció va ser exercida per la família Claramunt i posteriorment pels Montoliu. Al segle XIV va passar al llinatge dels Queralt i la senyoria fins al segle XVII. Primerament pertanyé a Bernat de Viver, més tard a Ponç de Far i després a diversos cavallers com Ramón de Montoliu, Pere de Queralt o Melcior Icart. Actualment només en resten alguns trams del mur perimetrals i el bassament d'una torre circular. Per arribar-hi, un cop estacionat el vehícle a la zona d'estacionament del nucli de Vespella, es ressegueix el camí que voreja el turó fins arribar al castell.

L'església parroquial de Sant Miquel

 Era l'antiga capella del castell. És una petita esglesiola, inicialment d'una sola nau, amb volta apuntada. El campanar és de triple espadanya, amb dos ulls al nivell més baix. A l'interior hi ha un retaule de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI. Al costat de l'església hi ha el fossar.

Vespella (nucli antic)

 Aturonat al voltant de l'antic castell i de l'església de Sant Miquel, forma un conjunt d'unes poques cases d'origen medieval, algunes restaurades i d'altres en estat ruinós, constituint un indret de gran interès paisatgístic, amb unes magnífiques vistes a la vall del Gaià.

Els Masos de Vespella

 El nucli dels Masos, està constituiït per un conjunt harmònic de cases qeu daten algunes del segle XIX i que per iniciativa municipal, van ser pintades de colors diferents. Actualment és on té la seu el consistori municipal.

El Riu Gaià

El riu Gaià forma part del límit natural més occidental de Vespella de Gaià, entrant al Baix Gaià per Salomó, on s'endinsa entre el bloc del Gaià i la Serra de Montferri conformant uns paisatges singulars sobretot per la biodiversitat i morfologia de les valls. Al sud-oest del municipi es comparteix amb el municipal veí d'El Catllar, l'embassament que va ser inaugurat l'any 1975, amb la finalitat de subministrar aigua al complex petroquímic del Camp de Tarragona. Des de llavors el cabal natural del tram baix del riu és inexistent, encara que en els últims temps exiteix un moviment reivindicatiu per aconseguir un cabal ecològic per tornar aquest tram de riu al seu estat original.

Museu d'Instal·lacions Artístiques de Vespella de Gaià (MIAVG)

que actualment es compon de nou escultures, repartides per tot el municipi, dels següents artistes: Iraida Cano, Gabriel, Félix Lozano, Glòria Ortega, Rufino Mesa, Antoni Mas, Guillermo Marín, Martí Royo, Josep Mercadé i Joan Simó.

© Ajuntament de Vespella de Gaià, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo